lørdag den 31. december 2011

Islagkage til nytår

Så er vi nået til årets sidste dag... og sikke et år det har været. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har oplevet så mange forandringer og glæder i løbet af et år som dette. Hold da fast man. Der er godt nok sket mange ting. Jeg glæder mig til at træde ind i det nye år, og håber at det indeholder lige så mange gode overraskelser og oplevelser. I morgen står den på oprydning efter julen. Julepyntet hænger stadigt rundt omkring og vores juletræ har trods ret dårlige odds mht vanding og pleje overlevet i sin zinkspand. Jo selv julestjernerne lever endnu, og de blev købt i starten af december. Sådan plejer det ellers ikke at være. Jeg har aldrig været en ørn til at få plejet blomsterne i vindueskarmen. Mit nytårsfortsæt vil være at fortsætte den sunde livsstil og jeg har sat mig et mål at nå min idealvægt i løbet af et år. Det burde kunne nås, hvis ikke jeg træder i spinaten. Efter al julemaden er fortæret glæder jeg mig ligefrem til at gå i gang med de sunde opskrifter igen. Mon ikke de fleste er ved at have fået nok af klejner og konfekt?

Nå nu til det vigtige. Vi har jo et sidste madorgie at skulle igennem inden vi starter på en frisk. Jeg vil lige vise jer desserten til nytårsmenuen. Den står på Islagkage med baileymarcipan, brændte mandler og jordbærcoulis. Sikke en smøre, hva? :) Men tro mig, den smager mega godt. Iscremen er den bedste jeg har smagt indtil nu. Vi har ellers eksperimenteret i skolen med forskellige slags, men denne her stikker dem alle. Så er jeg også helt vild med at den trods hverken manuel omrøring eller ismaskine krystalliserer den nærmest ikke. Jeg ved ikke hvorfor, den ikke gør det. Måske er det blot en hurtig indfrysning eller også har det noget med ingredienserne at gøre? Islagkagen er ikke svær at lave. Men den kræver lidt forarbejde mht baileymarcipanen og de brændte mandler. Heldigvis havde jeg allerede lavet brændte mandler i starten af december, så det slap jeg for at skulle til igen. Opskriften på islagkagen fandt jeg hos anjasopskrifter.dk. Jeg har justeret lidt i den, men ikke meget.

















Ingredienser
 - 10-14 pers



Iscreme 1. lag:
4 pasteuriserede æggeblommer
8 spsk sukker
2 tsk. vanillesukker
½ l piskefløde

Iscreme 2. lag:
4 pasteuriserede æggeblommer
8 spsk sukker
2 tsk. vanillesukker
½ l piskefløde
 
Fyld:
Baileymarcipan:
En pakke rå marcipan (200-250 g)
1½ dl baileys

150 g mørk chokolade

Brændte mandler:
ca 100 g mandler med skræl
ca 100 g sukker
½ dl vand

Pynt:
Revet mørk chokolade
Chokoladekringler, orangestænger, Crispy fra Carletti, marcipanroser eller hvad man ellers kan finde på.

Tilbehør: Jordbærcoulis
300 g frosne jordbær
100 g flormelis


Fremgangsmåde:

Iscreme 1. lag:
Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker tykt. Pisk fløden stiv og vend den i æggemassen. Kom halvdelen af massen i en stor springform og sæt den i fryseren i ca. 2 timer, til isen er frosset. Det kan være en fordel at beklæde formens bund med et stykke bagepapir. Så er det nemmere at få isen af formen igen.

Imens forberedes fyldet. Rør marcipanen blød med bailey (brug en gaffel). Hvis man vil skåne fingrene, så riv marcipanen først og bland den med bailey bagefter. Så slipper man for alt den æltning.

Chokoladen hakkes i grove tern, husk at gemme lidt til at rive over islagkagen til sidst.

Brændte mandler:
Kom de hele mandler med skræl på en pande sammen med sukker og vand. Rør rundt indtil vandet fordamper og sukkeret bliver tørt igen. Efter lidt tid begynder sukkeret at smelte og sætte sig fast på mandlerne. Rør rundt i mandlerne hele tiden. Hæld mandlerne over på et stykke bagepapir inden al sukkeret er smeltet. Max fra kvalimad.dk har lavet en fin beskrivelse og video af, hvordan man laver brændte mandler. Når de brændte mandler er kølet af, hakkes de i grove stykker.

Efter at 1. lag iscreme er frosset, fordeles marcipanen og derefter mandler og chokolade udover den frosne is. Herefter laves 2. lag iscreme:

Iscreme 2. lag
Laves som 1. lag: Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker tykt. Pisk fløden stiv og vend den i æggemassen. I originalopskriften laver man al iscremen fra starten og blot bruger halvdelen, indfryser og tilføje sidste halvdel derefter. Men jeg syntes at det er bedre at dele den i to, for at undgå at cremen falder sammen imens man venter på at 1. lag indfryses.

Kom resten af isblandingen hen over, og glat den pænt ud med en kniv eller dejskraber. Jeg plejer at forsigtig banke formen let mod bordet, for at fjerne eventuelle luftlommer i isen og det flader også isen ud i formen. Sæt så isen tilbage i fryseren og lad den indfryse i mindst 2 timer.

Tag isen ud af formen ca 10 minutter før servering. Hvis du kan, så skil den fra formens bund. Sæt den på et kagefad og pynt med chokoladekringler, orangestænger, marcipan eller hvad du ellers kan finde på. Riv til sidst resten af chokoladen hen over isen.

Jordbærcoulis:
Tø jordbærrene lidt op, de skal dog stadig være en anelse frosne og faste. Kom jordbær og flormelis i en blender eller foodprocessor, og kør, indtil jordbærrene er findelt. Server jordbærcoulis i sovseskål sammen med islagkagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar