Nå nu til det vigtige. Vi har jo et sidste madorgie at skulle igennem inden vi starter på en frisk. Jeg vil lige vise jer desserten til nytårsmenuen. Den står på Islagkage med baileymarcipan, brændte mandler og jordbærcoulis. Sikke en smøre, hva? :) Men tro mig, den smager mega godt. Iscremen er den bedste jeg har smagt indtil nu. Vi har ellers eksperimenteret i skolen med forskellige slags, men denne her stikker dem alle. Så er jeg også helt vild med at den trods hverken manuel omrøring eller ismaskine krystalliserer den nærmest ikke. Jeg ved ikke hvorfor, den ikke gør det. Måske er det blot en hurtig indfrysning eller også har det noget med ingredienserne at gøre? Islagkagen er ikke svær at lave. Men den kræver lidt forarbejde mht baileymarcipanen og de brændte mandler. Heldigvis havde jeg allerede lavet brændte mandler i starten af december, så det slap jeg for at skulle til igen. Opskriften på islagkagen fandt jeg hos anjasopskrifter.dk. Jeg har justeret lidt i den, men ikke meget.
Ingredienser
- 10-14 pers | |
4 pasteuriserede æggeblommer
8 spsk sukker
2 tsk. vanillesukker
½ l piskefløde
Iscreme 2. lag:
4 pasteuriserede æggeblommer
8 spsk sukker
2 tsk. vanillesukker
½ l piskefløde
Fyld:
Baileymarcipan:
En pakke rå marcipan (200-250 g)
1½ dl baileys
150 g mørk chokolade
Brændte mandler:
ca 100 g mandler med skræl
ca 100 g sukker
½ dl vand
Pynt:
Revet mørk chokolade
Chokoladekringler, orangestænger, Crispy fra Carletti, marcipanroser eller hvad man ellers kan finde på.
Tilbehør: Jordbærcoulis
300 g frosne jordbær
100 g flormelis
Fremgangsmåde:
Iscreme 1. lag:
Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker tykt. Pisk fløden stiv og vend den i æggemassen. Kom halvdelen af massen i en stor springform og sæt den i fryseren i ca. 2 timer, til isen er frosset. Det kan være en fordel at beklæde formens bund med et stykke bagepapir. Så er det nemmere at få isen af formen igen.
Imens forberedes fyldet. Rør marcipanen blød med bailey (brug en gaffel). Hvis man vil skåne fingrene, så riv marcipanen først og bland den med bailey bagefter. Så slipper man for alt den æltning.
Chokoladen hakkes i grove tern, husk at gemme lidt til at rive over islagkagen til sidst.
Brændte mandler:
Kom de hele mandler med skræl på en pande sammen med sukker og vand. Rør rundt indtil vandet fordamper og sukkeret bliver tørt igen. Efter lidt tid begynder sukkeret at smelte og sætte sig fast på mandlerne. Rør rundt i mandlerne hele tiden. Hæld mandlerne over på et stykke bagepapir inden al sukkeret er smeltet. Max fra kvalimad.dk har lavet en fin beskrivelse og video af, hvordan man laver brændte mandler. Når de brændte mandler er kølet af, hakkes de i grove stykker.
Efter at 1. lag iscreme er frosset, fordeles marcipanen og derefter mandler og chokolade udover den frosne is. Herefter laves 2. lag iscreme:
Iscreme 2. lag
Laves som 1. lag: Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker tykt. Pisk fløden stiv og vend den i æggemassen. I originalopskriften laver man al iscremen fra starten og blot bruger halvdelen, indfryser og tilføje sidste halvdel derefter. Men jeg syntes at det er bedre at dele den i to, for at undgå at cremen falder sammen imens man venter på at 1. lag indfryses.
Kom resten af isblandingen hen over, og glat den pænt ud med en kniv eller dejskraber. Jeg plejer at forsigtig banke formen let mod bordet, for at fjerne eventuelle luftlommer i isen og det flader også isen ud i formen. Sæt så isen tilbage i fryseren og lad den indfryse i mindst 2 timer.
Tag isen ud af formen ca 10 minutter før servering. Hvis du kan, så skil den fra formens bund. Sæt den på et kagefad og pynt med chokoladekringler, orangestænger, marcipan eller hvad du ellers kan finde på. Riv til sidst resten af chokoladen hen over isen.
Jordbærcoulis:
Tø jordbærrene lidt op, de skal dog stadig være en anelse frosne og faste. Kom jordbær og flormelis i en blender eller foodprocessor, og kør, indtil jordbærrene er findelt. Server jordbærcoulis i sovseskål sammen med islagkagen.